суббота, 22 октября 2011 г.

Управление Интернетом - Internet Governance: Глобальный орган управления Интернетом


13 вересня 2011 року уряди трьох країн - Індії, Бразилії та Південної Африки (IBSA), що влаштували 1-2 вересня цього року конференцію з управління Інтернетом, зробили спільну заяву, у якій закликали до створення «нового глобального органу» з управління Інтернетом. Цей орган повинен:
«і. бути розташованим в рамках системи ООН; іі. виконувати завдання з розробки і запровадження міжнародної публічної політики з метою забезпечення координації та узгодження наскрізних глобальних питань, пов’язаних з Інтернетом; ііі. інтегрувати та контролювати органи відповідальні за технічне та операційне функціонування Інтернету, включаючи запровадження глобальних стандартів;iv. вирішувати питання розвитку, що стосуються Інтернету; v. здійснювати арбітраж та вирішувати спори, якщо необхідно, та vi. нести відповідальність за кризове управління».
Ініціаторами планується, що ця рекомендація після схвалення на самміті у жовтні ц.р. буде представлена на 66-й Генеральній Асамблеї ООН. Проте, незважаючи на проголошену спрямованість на багатосторонність управління Інтернетом, рекомендація не містить жодного натяку на участь в цьому процесі громадянського суспільства та приватного сектора, що не дозволяє її сприймати як дійсно демократичну ініціативу, а не чергову спробу взяти Інтернет під державний контроль. 
Андрій Пазюк
 
IBSA Multistakeholder Meeting on Global Internet Governance Recommendations, (Rio de Janeiro, Brazil, September 1-2, 2001)
Milton Mueller. India, Brazil and South Africa call for creation of "new global body" to control the Internet. – http://blog.internetgovernance.org/blog/_archives/2011/9/17/4901669.html

Комментариев нет:

Отправить комментарий