среда, 26 октября 2011 г.



Інтернет-цензура повертається в Україну?

21 вересня 2011 року Комітет Міністрів Ради Європи ухвалив низку важливих документів у сфері регулювання Інтернету. Йдеться про Рекомендацію щодо нового визначення засобу масової інформації, Рекомендацію про захист та сприяння універсальності, цілісності та відкритості Інтернету, а також Декларацію про принципи управління Інтернетом, Декларацію про свободу вираження поглядів, свободу зібрання та асоціацій стосовно доменних імен та назв рядків [1].

У той час як в Комітеті Міністрів Ради Європи опікувалися правами і свободами користувачів Інтернет, зміцнював правові гарантії свободи слова в Інтернеті, влада в Україні вирішила ці права і свободи обмежити в інтересах захисту суспільної моралі (зверніть увагу, захищають не неповнолітніх користувачів від шкідливого контенту, а саме суспільну мораль!). Про це свідчить ухвалений 18 жовтня 2011 року у першому читанні законопроект № 7132, який пропонує покласти на Національну комісію  з питань захисту моралі функції регулятору Інтернету, дозволивши обмежувати доступ до сайтів в Україні, вилучати їх зміст і блокувати в Україні зарубіжні веб-сайти [2].

Такий підхід суперечить Конвенції Ради Європи про захист прав людини та основних свобод, а також правовим стандартам виробленим Європейським Судом з прав людини. У  нещодавно ухваленій Рекомендації Комітету Міністрів Ради Європи щодо нового визначення засобу масової інформації наголошується [3]:

«Демократія і свобода слова вимагає держав-членів утримуватися від необґрунтованого втручання в діяльність засобів масової інформації. Держави-​​члени повинні також вживати активних заходів для забезпечення свободи ЗМІ, незалежності, плюралізму і різноманітності, захисту діяльності, забезпечення належного функціонування медіа-екосистеми, що розуміється в широкому сенсі, щоб охопити всіх суб'єктів і всі чинники, взаємодія яких дозволяє ЗМІ виконувати свою роль в суспільстві».

Далі подається короткий огляд цієї Рекомендації. Проте, відчувається необхідність ґрунтовного дослідження цього питання, особливо з огляду на чергову спробу запровадити цензуру в українському сегменті Інтернету під виглядом захисту суспільної моралі.

[2] Свободі слова в Інтернеті винесено смертний вирок! http://sprotiv.org/2011/10/20/svobodi-slova-v-interneti-vineseno-smertnij-virok/
[3] Recommendation of the Committee of Ministers to member states on a new notion of media (Adopted by the Committee of Ministers on 21 September 2011 at the 1121st meeting of the Ministers' Deputies)


Комментариев нет:

Отправить комментарий